Taidot elämään coach-koulutus
Osallistuin Taidot elämään -koulutukseen, jonka jälkeen toimin coachina VALMA-luokissa. Koulutuksen pitivät Anna-Liisa Parkkinen ja Sointu Condè. Koulutusta oli kolmena eri päivänä, joiden jälkeen suunniteltiin oppitunnit ja jalkauduttiin koululuokkiin. Oppitunnit pidettiin ryhmänä. Koululuokissa tunteja järjestettiin viitenä eri kertana 90 minuutin verran. Teemoina olivat mm. elämäntaidot, tulevaisuustaidot, työelämätaidot, itsetunto, minäkuva ja oma tulevaisuus. Lisäksi meillä oli mahdollisuus osallistua taidetyöpajaan ja lopputapahtuman luomiseen, joka oli tällä kertaa talvijuhla. Kurssi on viiden opintopisteen suuruinen ja se on osa ensimmäistä ammatillista harjoitteluani.
Pidimme oppitunnit ryhmäni kanssa Salon seudun ammattiopiston VALMA-luokalle. Saimme pidettyä oppitunnit lähiopetuksena, paitsi viimeisen oppitunnin, joka piti pitää etäopetuksena koronatilanteen vuoksi. Oppitunnit sujuivat oikein hyvin ja pääsimme jokaisella kerralla tavoitteisiimme. Luokassa oli yhteensä noin 15 opiskelijaa. Oli hienoa nähdä, miten opiskelijat avautuivat jokaisella kerralla enemmän ja huomasi, että meidän vierailut selvästi auttoivat heitä. Alussa oli vähän jännitystä sekä opiskelijoilla että meillä vetäjillä, mutta loppua kohden asiat sujuivat tehokkaammin. Kaiken kaikkiaan sekä opiskelijat että opettajat olivat hyvin tyytyväisiä toimintaamme ja saimmekin jokaisella kerralla hyvää palautetta.
Taidot elämään -toiminta (2013-2022)
Coachien pitämillä valmennustunneilla nuoret vahvistavat elämäntaitojaan ja työelämässä tarvittavaa osaamista. Keskeisiä elämäntaitoja Taidot elämään -toiminnassa ovat itsetunto, rohkeus, sosiaaliset taidot ja tulevaisuustaidot. Näitä elämäntaitoja vahvistetaan toiminnallisilla ja luovilla menetelmillä.
VALMA (ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus)
- Noin lukuvuoden kestävä koulutus (60 osaamispistettä), jonne on jatkuva haku.
- Ensisijaisesti peruskoulun päättäneille yli 16-vuotiaille nuorille, jotka eivät ole löytäneet sopivaa koulutuspaikkaa ja/tai tarvitsevat erityistä tukea.
- Koulutus on myös aikuisille (ei yläikärajaa) ja maahanmuuttajataustaisille, joilla ei ole aiempaa tutkintoa tai jotka miettivät alanvaihtoa tai jotka tarvitsevat valmiuksia ammatilliseen koulutukseen hakeutumiseen.
- VALMA-koulutuksessa saa lähiopetusta opiskelutaitojen kehittymisessä ja tukea oman polkunsa löytämiseen sekä itsetunnon, sosiaalisten taitojen ja työelämävalmiuksien vahvistamiseen.
- VALMA-koulutuksen tavoitteena on, että jokainen VALMA-luokkalainen löytää (ammatillisen) koulutuspaikan vuoden jälkeen.
- https://www.oph.fi/julkaisut/2017/valmasta_vauhtia
Valmasta haetaan vauhtia mm. seuraavissa tilanteissa
- Oppimisen ja keskittymisen haasteet
- Fyysiset ja psyykkiset haasteet
- Sosiaalisten tilanteiden pelko, kiusaamistausta
- Ylisukupolvinen huono-osaisuus
- Nuori haluaa korottaa peruskoulun numeroita
- Nuori haluaa parantaa opiskelutaitoja
- Suomen kielen ja suomalaisen kulttuurin vahvistaminen
Elämäntaidot
- Elämäntaitoja ovat mm. itsetuntemus, kyky tunnistaa ja käsitellä tunteita, usko itseensä ja kyky asettaa tavoitteita.
- Elämäntaitoja tarvitaan mm. sosiaalisissa tilanteissa, ongelmien ratkaisussa sekä indentiteetin ja oman elämänpolun rakentamisessa.
- Elämäntaitoja voi oppia ja harjoitella.
- Elämäntaidoilla on yhteiskunnallinen ulottuvuus.
- Elämäntaitojen vahvistuessa nuori kiinnostuu myös lähiyhteisönsä ja yhteiskunnan toiminnasta ja alkaa ottaa vastuuta sekä itsestään että muista ympärillään.
Lasten ja nuorten säätiö pyrkii tarjoamaan nuorille paremman tulevaisuuden
- VALMA-opiskelijat löytävät vahvuuksiaan luovan ja innostavan toiminnan kautta taidetyöpajoissa ja coach opastaa mukana.
- Osana toimintaa dreamsterit vierailevat nuorten ryhmissä kertomassa omat kannustavat kasvutarinansa.
- Toiminta vahvistaa uskoa omiin mahdollisuuksiin vaikuttaa omaan tulevaisuuteen.
Coachin tehtävät
- Coachit ohjaavat nuorille toiminnallisia elämän- ja työelämätaitoihin liittyviä oppitunteja, joiden tavoitteena on tarjota nuorille uusia näkökulmia, auttaa heitä löytämään omia vahvuuksia ja tulevaisuuden mahdollisuuksia.
- Valmentaja kysyy, auttaa, tsemppaa ja kaivaa esiin valmennettavan potentiaalin.
- Coachaus on avointa, tavoitteellista toimintaa, tsemppaamista, kuuntelemista, kokemusten jakamista ja ratkaisujen etsimistä.
Turvallisemman tilan ohje
1. Ole avoin ja kuuntele toista.
2. Anna jokaiselle tilaa olla oma itsensä.
3. Älä oleta toisen sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, terveydentilaa tms. ulkonäön perusteella.
4. Anna jokaisen määritellä itse oma kokemuksensa.
5. Älä häiritse sanallisesti tai fyysisesti toisia. Kaikenlainen syrjintä on kiellettyä.
6. Ota toiset aktiivisesti huomioon ja toimi niin, että muiden on helppo osallistua yhteiseen tekemiseen.
7. Tutustu omiin rajoihisi ja kunnioita toisten rajoja.
8. Muuta käytöstäsi, jos sinulta pyydetään sitä, vaikka et ymmärtäisi miksi.
9. Hyväksy erilaiset osallistumisen tavat. Kaikki eivät välttämättä pysty osallistumaan samalla panoksella.
10. Puhu muista paikallaolijoista ja poissaolijoista kunnioittavaan sävyyn.
Minä rinnallakulkijan roolissa
- Kohtaan
- Kysyn
- Kuuntelen
- Kannustan
- Kiitän
- Kannattelen vain itseäni