Humakin ja oikeusministeriön yhteisprojekti

10.02.2021

Suoritin toisen ammatillisen harjoitteluni Humakin ja oikeusministeriön yhteisprojektissa. Projektin tavoitteena oli kuulla ja kohdata nuoria 15-29-vuotiaita lainvalmistelun tueksi. Oikeusministeriön työryhmä ehdotti uutta kevyttä toimintaryhmä-yhteisömuotoa, jonka perustaminen ja pyörittäminen on helpompaa ja halvempaa kuin perinteinen rekisteröity yhdistys. Oikeusministeriöltä tuli toimeksianto kuulla nuoria ja tuoda esille heidän mielipiteitään ja ajatuksiaan lainvalmisteluun. Harjoitteluprojektiin osallistui seitsemän opiskelijaa eri Humakin kampuksilta ja kaksi ohjaavaa lehtoria. Lisäksi oikeusministeriöstä oli kaksi edustajaa mukana toiminnassa. Projekti kesti noin kolme kuukautta ja se suoritettiin täysin etäharjoitteluna. Saimme itse suunnitella ja toteuttaa kuulemiset (kysely ja haastattelu) ja kuuleminen tapahtui verkon välityksellä poikkeustilanteen vuoksi. Lisäksi harjoitteluun sisältyi markkinointia, Instagram-tilin ylläpitoa, kontaktoimista, uutisjutun kirjoittamista sekä infovideon laatimista. Kuulemisten jälkeen luotiin raportti tuloksista ja luovutettiin oikeusministeriölle lainvalmistelun tueksi huhtikuussa.

Toimintaryhmä on tarkoitettu erityisesti niille, joita perinteinen yhdistystoiminta ei viehätä tai joilla ei ole siihen aikaa ja muita resursseja. Toimintaryhmällä ei tarvitse olla hallitusta eikä muodollisia kokousjärjestelyitä, jäsenrekisteriä, kirjanpitolain mukaista tilinpäätöstä, toimintakertomusta, toiminnantarkastusta eikä tilintarkastusta. Rekisteröintiin vaaditaan vain ryhmän ja sen edustajan nimet ja sähköiset yhteystiedot, rekisteröintimaksu kymppejä, muodollisia kokouksia ei tarvita, ryhmän sisäiset pelinsäännöt, kommunikaatio ja päätöksenteko voidaan hoitaa someryhmäpalveluilla ja tilinpitoon riittää yleensä tiliote (kun rahaliikenne vain tilin kautta). Toimintaryhmään suhtautuvat myönteisesti esim. avustus- ja muut viranomaiset ja pankit, mikä on tarpeen toimintaryhmän käytettävyyden kannalta.

Harjoittelun aikana pääsin työskentelemään monipuolisesti erilaisten työtehtävien parissa sekä laajensin osaamistani valtavasti. Verkkotyöskentelyyn sisältyi hieman haasteita, mutta niistä selvittiin hienosti yhdessä. Tavoitteena oli saada nuorten näkemyksiä ja ehdotuksia toimintaryhmä-muodon tarpeellisuudesta, käytettävyydestä ja kehitystarpeista. Työtehtävinä oli viikottaisiin tsekkipalaverihin sekä muihin kokouksiin osallistuminen tiimin kanssa, haastattelun ja kyselyn suunnittelu, laatiminen ja toteuttaminen (kuulemiskortit ja muut materiaalit + työpajat), markkinointi (some + yhteydenotot), nuorisotoimijoiden kontaktointi sähköpostilla, puhelimella ja somen avulla, infovideon suunnittelu ja luominen, Instagram-tilin ylläpito, uutisen laatiminen Humakin nettisivuille, yhteistyö oikeusministeriön, Humakin viestinnän sekä muiden tahojen kanssa, aineiston koonti ja analysointi ja projektin lopussa loppupalaveri ministeriön kanssa, jossa luovutettiin tulokset ja keskusteltiin aiheesta. Myös monet erilaiset verkkotyökalut tulivat tutuksi.

Olin erittäin tyytyväinen harjoitteluun ja erityisesti tuloksiin. Oli mahtavaa olla mukana näin hienossa työssä ja päästä käytännössä kuulemaan ja kohtaamaan nuoria. Etäkontaktointi aiheutti haasteita ja varsinkin nuorten kohdalla etäkeskustelut eivät toimineet samalla tavalla kuin kasvotusten, mutta lopputulokset olivat kuitenkin hyviä. Nuorten huolet ja kehityskohteet tulivat hyvin esille ja saimme myös heiltä paljon hyvää palautetta.

Tarkempia tietoja harjoittelustani voi lukea alla olevista esityksistä. 

Riad Jakupovic
Kaikki oikeudet pidätetään 2022
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita