Opinnäytetyö AMK
Yhteisöpedagogiopintojeni loppupuolella oli aika suunnitella ja valmistaa opinnäytetyö. Työn tilaajaksi valikoitui Auralan Setlementti ry, koska suoritin siellä kehittävän harjoittelun ja jatkoin työskentelyä vielä harjoittelun jälkeen. Organisaatio oli minulle tuttu ja halusin kehittää heidän toimintaansa. Harjoittelun aikana kumpusi hyvä kehittämiskohde ja se osoittautui erittäin tärkeäksi Auralalle.
Opinnäytetyön aiheena on "Auralan Setlementti ry:n vapaaehtoistoiminnan kehittäminen: näkökulmia vapaaehtoisten rekrytointiin, perehdytykseen ja ohjaukseen". Auralassa vapaaehtoistoiminta on vähäistä ja halusin kehittää sitä paremmaksi ja toimivammaksi. Aihe-ehdotukseni sai positiivista vastakaikua Auralan työyhteisöltä ja työstäni oltiin erittäin innostuneita. Vapaaehtoistoiminnan kehittäminen on Auralassa ollut kehittämiskohteena ja pääsin omalla työpanoksellani edistämään tätä.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia, mikä on Auralan Setlementti ry:n vapaaehtoistoiminnan nykytilanne ja miten paljon kehittämistoiminnalle on tarvetta. Tarkoituksena oli myös verrata ja peilata Auralan vapaaehtoistoimintaa muihin Turun alueen organisaatioihin. Opinnäytetyössä hyödynnettiin kolmea aineistonkeruumenetelmää, jotka olivat haastattelu, yhteisöllinen työpaja ja benchmarking. Tulokset osoittivat, että kehitettävää on paljon. Eri kehittämistyön menetelmiä hyödyntäen sain selville, että Auralan vapaaehtoistoiminta on hyvin niukkaa, mutta kehittämishalua löytyy.
Opinnäytetyön tulosten pohjalta kehittelin tuotoksena vapaaehtoisten perehdyttämisoppaan. Oppaan tarkoituksena on antaa Auralan henkilökunnalle työväline uusien vapaaehtoisten perehdyttämiseen ja fasilitoida perehdyttämisprosessia. Opas tarjoaa konkreettisia työkaluja vapaaehtoisten perehdyttämiseen ja toimii perehdyttäjän muistin apuvälineenä.
Opinnäytetyö on luettavissa Theseus-palvelusta. Sekä opinnäytetyön että perehdyttämisoppaan voi ladata sivulta PDF-tiedostona. Opasta saa käyttää vapaasti. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022112123299